3 LEGGYAKORIBB BÚTOR ÖSSZESZERELÉSI HIBA - így kerüld el őket!
top of page
Keresés
  • Szerző képeWEBWE Ügynökség

3 LEGGYAKORIBB BÚTOR ÖSSZESZERELÉSI HIBA - így kerüld el őket!

Frissítve: 2022. okt. 19.

Ez a poszt segít neked elkerülni azokat a leggyakoribb hibákat az összeszerelés során, amelyek nem csak a bútoraidat, de a teljes garnitúrád tönkre teheti.



3 leggyakoribb hiba a bútor összeszerelés során.

Szinte nincs olyan háztartás ahol legalább egyszer ne kellett volna a vásárlónak megoldania a bútor összeszerelést. Az IKEA és az egyéb bútor kereskedések összerakási szolgáltatásaik nem csak költségesek, hanem még sokat is kell rájuk várni. Ezért gyakran kézenfekvő a megoldás, hogy mi magunk rakjuk össze a bútorokat. Ehhez a rendelkezésünkre áll egy jópofa összeszerelési útmutató, amely reméljük érthető, illetve az internet, ahol rengeteg videót találhatunk különböző bútorokról. A probléma csak az, hogy az útmutató és a netes videók pontatlansága csak később derül ki, amikor már javában benne vagyunk a szerelésben.


Egy pontatlanul összeszerelt bútor sosem fogja azt az esztétikai értéket visszaadni, amire eredetileg tervezték. A kis bakik látszani fognak akkor is, ha azokat próbáljuk leplezni. Ráadásul ha valamit komolyabban elrontunk, az tönkre teheti az egész garnitúra értékét is. Éppen ezért érdemes szakemberre bízni az összeszerelést ha nem akarunk rizikózni a bútor értékével, na és persze a saját időnkkel. De nézzük mire kell figyelni abban az esetben, ha mégis mi magunk esünk neki a bútor összerakásnak.


 


HIBA 1.: Összeszerelési útmutató figyelmen kívül hagyása

Szinte az egyik leggyakoribb hiba amit a legtöbben elkövetnek a bútor összeszerelése során az a használati útmutató figyelmen kívül hagyása.


Sose hagyd figyelmen kívül a használati útmutatót!

Előfordulhat, hogy gyakran túlbecsüljük a saját képességeinket. Talán azt gondoljuk, hogy ha van egy kis műszaki affinitásunk vagy tapasztalatunk, akkor nem érhet minket meglepetés a bútor összeszerelés során. Ez viszont tévedés, ugyanis az útmutató nem csak a kezdőknek készül, hanem akár legprofibb bútor szerelőknek is, hiszen az egyik legfontosabb dolog amit benn találunk, az nem más, mint a sorrend!


Az összeszerelési útmutató nem csak azt mutatja meg, hogy melyik csavart hová kell helyezni, hanem azt is, hogy a bútor melyik elemét kell a legelőször a helyére illeszteni. Ha ezt nem követjük, és össze vissza ugrunk neki a bútor elemeinek az illesztgetéséhez, akkor előbb-utóbb ki fog borulni a bili, hiszen a bútorok (főleg az IKEA bútorok) úgy vannak össze állítva mint a lego: az egyik elem a másikra épül. Ha kihagyjuk az egyik lépést, akkor a bútor összerakása során már nem fogjuk tudni elvégezni a másikat, hiszen hiányzik az az elem amit kihagytunk.


 


HIBA 2.: Csavarok túlhajtása

Nagyon veszélyes lépés a bútor összeszerelése során, mégis szintén az egyik leggyakoribb hibák közé tartozik. A csavarok túlhajtása vagy pontatlan behelyezése komoly károkat okozhat a bútorainkban, ráadásul erre nem terjed ki a garancia sem, hiszen a saját hibánkból adódik a kár.




Nem lesz stabilabb bútorod ha "megbikázva" húzod meg a csavarokat benne. Ez nem csak a menetet teszi tönkre, hanem a bútorodat is, hiszen ha túlhajtod akkor a bútorlap másik végén fog kijönni a csavar. Ez pedig felhajtja a lapot és szinte javíthatatlan károkat fog okozni.


Arra is figyelni kell, hogy ha behajtóval szereljük össze a bútort, akkor véletlenül se húzzuk túl a csavart a kelleténél. A behajtónál kevésbé érezzük a csavar tapadását, de ha stabil, véletlenül se erőltessük tovább a kelleténél.






Ez nem csak a lapok illesztésénél lehet veszélyes, hanem a konzolok, a zárak felszerelésénél is, különösen a bútorlapok szélénél. Ha mégis tönkre ment a lap, akkor próbáld meg visszaragasztani a leeső darabokat, ez valamelyest elrejti a hibát, de a bútor értékét sajnos már ezzel sem tudod megmenteni.








 

HIBA 3.: Rendszertelen kicsomagolás

Ez a hiba kevésbé veszélyes a bútorokra nézve, de annál jobban megnehezítheti a dolgunkat az összerakás során. Mivel a bútor összeszerelés során több apró szerelék anyagot is használnunk kell, ezért jó ha azokat rendszerezve készítjük elő magunknak. Máskülönben nem fogjuk megtalálni a megfelelő szerelék anyagot időben, a kereséssel rengeteg időt eltöltünk, esetleg hozunk egy rossz döntést és helyettesítjük az adott szereléket valami mással (pl. csavarokat) ami terv szerint nem odavaló.


A bútor összereszelés előtt készítsük elő a szerszámokat magunknak, és rendszerezzük a szerelék anyagokat.

Készítsük elő magunknak a csavarokat és a különböző szerelékanyagokat, hogy azok a megfelelő időben és a megfelelő munkafázisban a rendelkezésünkre álljanak.


 

Szóval ezek voltak a leggyakrabban elkövetett hibák a bútor összeszerelés során. Ha erre a 3 lépésre figyelünk, még akkor is magas marad a hibafaktor. A rutin és a tapasztalat hiánya könnyen a bútor értékének rovására mehet, ezért drágább bútor esetén mindenképpen érdemes szakembert megbízni az összeszereléssel.




bottom of page