TŐLEM NEKTEK - tippek, trükkök és tanácsok a fűtési szezon kezdetén
top of page
Keresés
  • Szerző képeWEBWE Ügynökség

TŐLEM NEKTEK - tippek, trükkök és tanácsok a fűtési szezon kezdetén

Frissítve: 2022. okt. 19.

Ugyan megkezdődött a fűtési szezon, de néhány enyhébb napot kihasználva még nem késő megtisztítani gázkészülékeinket. A próbaidőszak során a problémák időben kiderülnek, így nem kell aggódnunk, hogy fűtés nélkül maradunk. Ráadásul a háztartások számára az év legdrágább időszaka a fűtési szezon, nem árt, ha tisztában vagyunk olyasmikkel, amivel tudunk egy kicsit is faragni az árakból. Cikkemből megtudhatjátok, hogyan lehet megelőzni a problémákat, sőt tanácsokat is adok az energiamegtakarításhoz.


Jobb megelőzni a problémát mint megoldani azt.

Miért fontos ősszel a tisztítás?

Az égési térben - az égőfejekben és körülötte - égéstermék (szennyeződés) marad vissza, ami eltömítheti az ott elhelyezkedő alkatrészeket, ezzel akadályozva és veszélyeztetve a készülék biztonságos működését. Nagy mennyiségű égéstermék lerakódása esetén a berendezés üzemképtelenné vagy akár életveszélyessé válhat. Használat közben a készülékekben lerakódik a por és egyéb környezeti szennyeződések, melyek beüzemeléskor ráégnek az égőfejekre és a készülék belsejére.


Hogyan előzzük meg a bajt?

  • A tisztításhoz és karbantartáshoz időben hívjunk szakértőt, aki a készülék belső tisztítását elvégzi. Javasolom, hogy portalanítsuk és tisztítsuk meg a külső burkolatot, mielőtt szakemberhez fordulunk, hogy elkerüljük a tiszta égési kamra újra szennyeződését a külső tisztításkor.

  • Tisztítás után kb. egy napig kapcsoljuk be a melegítőt, és a próbaüzem során gondosan ellenőrizzük, hogy a készülék megfelelően működik-e.

  • Radiátorok (cirkók, kombinált áramkörök, kazánok) esetén a tesztüzem megkezdése előtt légtelenítsük a csöveket és töltsük fel a hiányzó vizet.

  • A tesztüzem megkezdése előtt ellenőrizzük, hogy a füstelvezető csövek megfelelően működnek-e (pl. konvektorok esetén a kéményhez vezető cső kicsúszhat vagy nem illeszkedik megfelelően).

  • Érdemes ilyenkor megtisztítanunk és karbantartanunk az egyéb gázkészülékeinket (pl. vízmelegítőket).


A fűtés hatékonysága függ a lakás szigetelésétől is.

A gázkészülékek 5 tipikus hibái


1. A konvektor nem világít

Ellenőrizzük, hogy a készülék gázcsapja el van-e zárva. Ha a gáz folyik, de még mindig nem tud meggyulladni, hívjunk szerelőt a gyújtás kicserélésére.


2. A konvektor egyenetlenül ég

A konvektor tisztítása valószínűleg megoldja a problémát. Ha a por eltávolítása után is fenn áll a probléma, akkor valószínű, hogy az égő egyes részei kiégtek, így azokat ki kell cserélnünk.


3. Az őrláng nem gyújtható be

Ha a gyújtó lángot nem lehet meggyújtani, vagy ha a gyújtás csökken, esetleg elalszik, először ellenőrizzük, hogy a gyújtó láng elég magasra van-e állítva. Ha igen, és továbbra sem tudjuk bekapcsolni az eszközt, akkor a fúvóka leállhatott vagy eltömődött. Cseréjét bízzuk szakemberre.


4.  A cirkó vagy a kombinált cirkó néhány óra működés után leáll

Ellenőrizzük, hogy a légtelenítő szelep zárva van-e. Ha igen, ellenőrizzük, hogy a készülék nyomása nem esett-e 1 bar alá, mivel ez kikapcsolja a készüléket saját védelme érdekében.


5. A vízmelegítőn lévő égővezeték nem kapcsol be

Ellenőrizzük, hogy a víznyomás megfelelő-e. Ha igen, akkor a visszacsapó szelep (pillangószelep) membránja valószínűleg hibás.


Gázkonvektor beállítása.

 


5 tipp energiamegtakarításhoz


1.  Fűtési szokások

A tudatos használat fejlesztése kiemelkedő fontosságú. Ha rendszeresen leolvassuk a gázmérőt, akkor már nagy lépést tettünk a tudatos használat felé, és ez számszerűen tükröződik a számláló állasunkon is. Központi fűtésű laksásokban tanácsos a fogyasztás szabályozása radiátoros szeleppel. További energiamegtakarítás érhető el az egyes helyiségben található radiátorok egyedi vezérlésével és a szobahőmérséklet optimalizálásával: például a hálószoba néhány fokkal hűvösebb lehet, mint a lakás többi része, anélkül, hogy a konyhát főzés közben fel kellene fűteni.


2. Szellőztetés

Ez eleinte hihetetlennek tűnik, de ez az energiatakarékosság egyik legjelentősebb területe. A nem megfelelő szellőzés akár 20% -kal több kiadást eredményezhet évente! A szellőzés elengedhetetlen a jólét és az egészség szempontjából. Szellőztessünk gyakran, de mindig rövid ideig!


3. Hőszigetelés

Az ősz a hőszigetelés szezonja. A meleg, nem esős őszi napok ideális feltételeket biztosítanak a hőszigeteléshez. Miért szigeteljük házunkat? Hogy alacsonyabb legyen rezsink! Általánosságban elmondható, hogy ha a vastagságot jól megválasztjuk, akkor az épület szigetelése után a fűtési költségek legalább 40 százalékkal csökkennek, tehát a beruházást 3-4 éven belül megtérülhet.


4. Természetes fény

A természetes fény szabad energia. Tehát hagyjuk, hogy a lakást felmelegítse a fény, mindenképp hasznos lesz a hideg hónapokban! Csak akkor használjunk mesterséges világítást, amikor erre szükség van. Általában nincs ok világítani egy üres lakásban, vagy üres szobában! Tudtátok? A hagyományos izzók esetében ne kapcsoljuk ki az izzókat 5 percnél, és a kompakt és neon fénycsövek esetén 15 percnél rövidebb időre, mert a bekapcsolás annyi energiát fogyaszt, mintha a fénycsöveket negyedórán át folyamatosan világítanánk.


5. Hűtőszekrény használata

Különös figyelmet kell fordítani annak a helyiségnek a hőmérsékletére, ahol a hűtőszekrényt tároljuk. A külső hőmérséklet 1 fokos növekedése 5% -kal növeli az egység energiafogyasztását. Ideális esetben a hűtőszekrény és a fagyasztó száraz, jól szellőző helyiségben van.



Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page