HANGOLÓDJ A KARÁCSONYRA FÉNYEKKEL!
top of page
Keresés
  • Szerző képeWEBWE Ügynökség

HANGOLÓDJ A KARÁCSONYRA FÉNYEKKEL!

Frissítve: 2022. okt. 19.


A fény átalakul, átalakít, életünk nélkülözhetetlen része. A mesterséges világítás kiegészíti vagy helyettesíti a természetes fényt. Egy szoba, vagy helyiség meghittségét a jól eltalált fényviszonyok teremtik meg. Villanyfénnyel nemcsak megfelelő látási viszonyokat alkothatsz az esti órákban, hanem különböző hangulatokat is felidézhetsz. Megvilágíthatsz egy bútordarabot, vagy ezzel hangsúlyozhatod a gyönyörű díszítéseit. Ezen felül manapság fontos szempont az energiatakarékosság is. Cikkemből megtudhatod miért olyan fontos az ideális fényviszony megteremtése, illetve ötletet adok, hogyan tudod feldobni a karácsonyt, CSAK fénnyel.



Fényárban bent és kint


Ahhoz, hogy lakásod világítása kellemes legyen, célszerű úgynevezett fényszigeteket létesítened.  Az otthon minden sarkában világítás szükséges, de mindenhol másképp. A különféle lámpákat oly módon kell rendezned, hogy alkalmazkodjanak a különféle otthoni tevékenységekhez. Egy pillanat alatt ebédlőt varázsolhatsz a konyhából vagy dolgozószobát a hálóból, ha a felgyulladó lámpa éppen az étkezősarkot vagy az íróasztalt világítja meg.

A nappali különböző funkciói eltérő megvilágítást igényelnek: a családi programok magasabb fényszintet igényelnek, a TV-nézés pedig tompított fényforrást igényel.

A konyhában szükség van az erős fényre, mely munkánkat könnyíti meg. A konyhabútoron elhelyezett különböző LED világítások megjelenhetnek a szekrény belsejében, vagy azon kívül is mint dekorációs elemek. 

A hálószobában a szórt fényt érezzük kényelmesnek. Használhatunk állítható asztali vagy fali lámpát.

A fürdőszobában szintén erős általános megvilágítás szükséges, ezért javaslom a tükör fölé vagy mellé elhelyezni a helyi világító lámpákat.

Kültéri világítás: a külső lámpákat minden esetben úgy kell megtervezni, hogy azok ne zavarják a szemet, és a lehető legkevesebb fényt szórják felesleges irányba. Fontos a megfelelő védelem az időjárás ellen: nap, szél, eső, hó. Nem árt, ha szakemberre bízod, mivel a megfelelő éjszakai fényviszonyok a biztonságos közlekedést is megteremtik.


Játék a fényekkel.

Fényes hangulat

A világítási körülmények nemcsak a ház megjelenését és hangulatát határozzák meg, hanem befolyásolják a jólétet is. Egyetlen lámpa több célt szolgálhat, például a napfény segíthet pihenni, de ugyanakkor a munkaterület megvilágítása ösztönözheti a munkát, alkotásra késztet. Az adott helyiség megvilágítását fényerő-szabályozó beszerelésével is befolyásolhatod. Növelheted a fényforrások intenzitását egy kapcsoló felszerelésével, amely lehetővé teszi a fényerő fokozatos megváltoztatását. Ily módon ugyanaz a lámpa funkcionálisabbá válhat, akár fényes, akár tompa háttérvilágítást biztosít.

Nem számít, mennyire gondosan választod meg a berendezés színét, anyagát és kialakítását, ha a helyiség rosszul van megvilágítva. Ezért a lámpák kulcsszerepet játszanak otthonod hangulatában. Fontos, hogy gondold át a Neked megfelelő világítási körülményeket, mivel a természetes világítás adottságain utólag már nehéz változtatni. Gondolj csak bele, egy déli fekvésű, csupa üveges, nappali fényáramban úszó nappalinak, teljesen más hatása van, mint egy ködös sarkokkal töltött homályos lakásnak.


Hangulatos karácsonyi világítás kültérre.

Melyik helyiségbe kellene elhelyezni őket?

Például, ha nagyobb tükör van az előszobádban, érdemes felszerelned egy lámpát, így már belépve otthonodba rögtön ünnepi hangulatban leszel. Ez azért is praktikus, mert a tükör megduplázza az égőket, és így magát a fényt is. Ha a hálószobádat is díszítenéd, akkor javaslom, hogy az ágy feletti falon helyezz el fényfűzéreket. Például vízszintesen, több sorban is megteheted, és csipesszel, régi fényképekkel, szalagokkal vagy karácsonyfa díszekkel is kiegészítheted. A nappalidban is megteheted mindezt, ott is jól fog mutatni. De ha az izzót körkörös formában összetekered, akkor készen is van egy ragyogó koszorú, amelyet az asztalra, a falra vagy az ajtóra tehetsz. Az égősor minden esetben feldobhatja a szobádat függetlenül az ünneptől. Nem mellesleg a karácsonyi fotók is sokkal jobban fognak mutatni egy jól megvilágított térben.


A karácsonyi hangulat alapja: a megvilágítás.

Mire van szükséged a tökéletes karácsonyi dekorációhoz?

A válasz nagyon egyszerű: FÉNYRE

Karácsonykor semmi sok, ugye hölgyeim? Használhatsz koszorúkat, asztali dekorációkat, az ajtón lógó fagyöngyöket, és egyéb ragyogó díszeket is. De semmi sem ad otthonos, barátságos, ünnepi otthoni hangulatot, mint egy gyertya, égősor vagy más világító eszköz.

Ha nem akarod, hogy kaotikus legyen az ünnepi dekoráció, ha soknak érzed a sok felfüggesztett csecsebecsét, akkor érdemes a fényekre összpontosítanod! A legjobb módja annak, hogy ezekkel koronázd meg az ünnepi hangulatot, ha tele van aggatva a lakás mindenféle dísszel, ha nem. Már egyetlen gyertyával, égővel, legyen az meleg, hideg vagy színes, akkor is elérheted a kívánt hatást. A legtöbben az égők nagy részét vagy magára a fára, vagy az ablakra helyezik, pedig a lakásban annyi nagyszerű hely van még, ami a megszokottól sokkal izgalmasabb. Engedd hát szabadjára a fantáziád!




bottom of page